Jaarlijks wordt wereldwijd ongeveer 311 miljoen ton nieuw plastic aangemaakt. In 1950 ging het nog maar om vijf miljoen ton plastic. De productie van plastic stijgt jaarlijks met 8%. De laatste tien jaar is er zelfs meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw en ongeveer de helft van al het plastic dat geproduceerd wordt, is voor eenmalig gebruik en wordt direct weggegooid.

De afvalverwerking van kunststofproducten heeft aanzienlijke consequenties voor het milieu. De meeste plastics zijn niet afbreekbaar. Op stortplaatsen zullen ze blijven liggen totdat die stortplaatsen opgeruimd worden. De omvang van het land dat nodig is voor stortplaatsen, is overal ter wereld een toenemende zorg. Ook in Europa zijn nog altijd stortplaatsen in gebruik en vele voormalige stortplaatsen nog niet gesaneerd. Slechts een klein deel van het plastic wordt gerecycled. Nieuw plastic wordt meestal van fossiele grondstoffen gemaakt, terwijl gerecyclede plastics nog nauwelijks in hoogwaardige producten worden toegepast.

Per seconde komt er 0,25 ton plastic in onze oceanen bij. Dat is één volle vrachtwagen per minuut, 1440 vrachtwagens per etmaal en acht miljoen ton per jaar. Circa 94% van al het plastic dat in het water belandt, komt op de zeebodem terecht. Als we zo doorgaan, dan bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis, voorspelt de Ellen McArthurFoundation. Dat is, omdat we elk jaar meer plastic produceren in plaats van minder: van 311 miljoen ton in 2014 naar 622 miljoen ton over twintig jaar. Dat is hetzelfde als 622 miljard kilo!

De grootste veroorzaker van plastic soep is zwerfafval van land. Hier hebben we allemaal, van consumenten tot bedrijven en overheden, een bepalende rol in.

Het plastic zwerfafval bestaat voornamelijk uit eenmalig gebruikt verpakkingsmateriaal. Van al het plastic dat we dagelijks consumeren, gooien we 50% binnen twintig minuten weg. Circa 3% daarvan komt uiteindelijk in water terecht. Terugdringen van eenmalig gebruikt plastic zal dus uiteindelijk het grootste effect hebben op de plastic soep.

Qua afvalverwerking kunnen de verschillen per land of regio enorm groot zijn, plastic lekkage naar het milieu staat hiermee direct in verband. Wanneer er door hergebruik en recycling voorkomen kan worden dat plastic wordt gestort, volgt er automatisch een enorme afname van plastic lekkage naar het milieu. Het is daarom noodzakelijk in ieder geval recycling op een hoger plan te tillen. (bron: Plastic soup foundation)

Designstar probeert mee te denken met u, de kweker. Ons biologisch afbreekbare materiaal PLM-BIO is een milieuvriendelijke optie om uw etiket op te laten drukken. Maar soms is dit materiaal niet geschikt of u wilt toch liever een kunststof product. Maar u wilt niet de wereld extra vervuilen met nog meer eenmalig gebruikt plastic materiaal. Ook dan biedt Designstar u een optie. Wij werken met 100% gerecycled PS materiaal voor onze steeketiketten. Niet alleen bestaat dit materiaal al uit gerecycled PS maar na gebruik is het wéér te recyclen. De belasting op het milieu is hiermee geminimaliseerd.

Wij dragen ons steentje bij tegen de plastic soup, doet u met ons mee?

Wilt u meer informatie in hoe wij u kunnen helpen in een meer duurzame vorm van promotie van uw producten? Wij komen graag met u in gesprek.
Neem contact op met één van onze accountmanagers en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.